Khamis, 28 Ogos 2014

BERAPA UMUR KUCING ANDA?

HishamMarmin.com: BERAPA UMUR KUCING ANDA?: Penentuan atau anggaran umur kucing adalah melalui kadar atau tahap pertumbuhan giginya. Pertama sekali, kena kenal gigi tu gigi apa....
Kalau sudi komen, sila tekan tajuk post. Thanks♥

Jumaat, 8 Ogos 2014

Boikot Barang Israel (Repost)

Assalamualaikum.





BOIKOT !!




"eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee" <-- Kucing yang taip. Kucing pun naik geram pasal ni tau. Wow Hebat.

Saya repost balik entry ni sebab masih ramai lagi yang belum tau pasal barang Israel. Lakukan perlahan-lahan, cuba elakkan dari membeli barang-barang buatan Israel. Kalau terus boikot semua memang agak sukar pada permulaannya. Terutama bagi pembeli setia McD, Coca Cola, pengguna setia produk kosmetik seperti L'Oreal dan sebagainya. Boleh disamakan sedikit macam perokok juga. Mana boleh terus berhenti merokok. Ia memerlukan masa untuk berhenti sepenuhnya daripada menghisap rokok. So, do it step by step, stage by stage. Yang penting niat tu kena betul. Dan kesungguhan tu kena ada ^^ InsyaAllah boleh.

Demi agama kita dan saudara sesama MANUSIA, elakkan lah daripada membeli barang-barang keluaran Israel. *Kenapa pula? Baca lah dibawah tu. Tidak rugi baca. Dapat juga pengetahuan sikit. *kan bagus tuu..


Kezaliman tentera Israel telah membunuh puluhan ribu nyawa kanak-kanak dan kaum muslimin yang tidak berdosa. Israel bersama sekutu kuatnya Amerika Syarikat sepatutnya 'diajar'. Mari kita boikot barang keluaran mereka..semoga sumbangan kita yang kecil ini memberi kesan ke atas ekonomi mereka. Kenapa jenama di bawah ini perlu diboikot? Sila rujuk Boycott Israel Compaign atau klik setiap trade mark di bawah untuk lihat hubung kait syarikat-syarikat ini dengan Israel dan zionis.


click untuk lebih lanjut



 Bismillahirrahmanirrahim..

"Wahai kaum Muslimin dan Muslimat di seluruh dunia, memboikot produk-produkbuatan Israel dan Amerika adalah kewajipan bagi seluruh umat Islam diseluruh dunia. Setiap ringgit yang kita bayarkan untuk sebotol Coca-Cola misalnya, akan menjadi sebutir peluru di dalam senjataorang-orang Amerika atau Israel yang akan diacu ke arah kita. Kita telah menyumbangkan wang kita setiap hari kepada McDonalds, BurgerKing dsb, tanpa memikirkan ke mana wang itu akan dibelanjakan.

Menurut pendapat saya, setiap Muslim harus bertanggungjawab dalam hal yang mempengaruhi keluarga dan gaya hidup mereka. Lihatlah kepadaorang-orang Amerika yang telah membatalkan (veto) resolusi PBB untuk mengutuk aksi tentera Israel di Palestin. Jika mereka itu adalah pemelihara perdamaian seperti yang mereka dakwa, apakah mungkin mereka
melakukannya (membatalkan resolusi PBB)?

Wahai manusia, tidakkah anda berfikir? Tidakkah anda memiliki perasaan lagi? Tidakkah anda merasakan kepahitan negara-negara Arab dan Islam dalam hal ini? Darah yang paling murah adalah darah kita! Kita telah menjadi bahan percubaan bagi senjata-senjata dan peluru-peluru serta teknologi mereka. Persenjataan perang ini dibiayai oleh kita, dalam gaya hidup konsumerisme yang mereka paksakan ke atas kita.

Saya bertanya kepada anda semua, dengan nama Allah. Saya bertanya pada andasemua, atas nama ribuan orang yang mati di tangan pengganas-pengganas itu pada tahun 1948, 1967, 1973 di Qana, di Dir Yassin, di Bahr al-Bakar semenanjung Gaza dan di al-Quds. Saya bertanya kepada anda semua, atas nama orang yang mati syahid untuk kehormatan kita. Saya bertanya ke atas anda, atas nama seorang anak kecil bernama Muhammad al-Durrah, yang syahid dalam pelukan ayahnya ditembusi peluru-peluru,
dari wang yang telah kita sumbangkan kepada mereka.




Apakah akan jadi kepada kita? Kita memiliki mata yang tidak dapat kita gunakan untuk melihat. Kita memiliki telinga, tetapi kita tidak gunakan untuk mendengar. Kita memiliki hati, tetapi tidak lagi dapat merasai. Mereka telah menjadikan kita sebagai pengguna-pengguna yang buta, yang rela membayar wang untuk membiayai senjata mereka, untuk mendukung aksi keganasan mereka di dunia Arab dan Islam. Boikot mereka sekarang! Sekarang atau peluang ini tidak muncul lagi selamanya!

Dunia Arab dan Islam harus bersatu agar menjadi kuat. Kembali dan siapkan persenjataan kita. Kembalikanlah dan bangunkanlah ekonomi kita agar kita dapat menghancurkan mereka. Allahu Akbar!!"

 - Syeikh Yusuf al-Qaradhawi


Thats all. Salah dan silap mohon dimaafkan.



Bubyee.
Wassalam.

Kalau sudi komen, sila tekan tajuk post. Thanks♥

Selasa, 5 Ogos 2014

Selamat Hari Rayaa !

Assalamualaikum semuaa.


saya suka bunga api :)


Raya raya raya! Saya suka raya. Sebab family dapat kumpul ramai-ramai. Kita dapat jenguk saudara mara yang jauh di sana tu. Maklum la, rumah sudah jauh sangat dari pekan. Tapi banyak besh juga laa. Tinggal di sini suasananya agak lain sikit. Kampung gitu. Hari-hari ada budak kampung datang beraya. Dulu, tinggal di flat. Lebih kepada "berkurung" di rumah. Jiran pun semua balik kampung. Hidang kuih raya untuk bagi kenyang perut sendiri saja. Lonely la juga. Haha :V

Entry pasal Ramadhan tidak sempat buat. *Tidak sempat buat atau malas ?? huahua. Apa boleh buat la. Jadi, saya mengucapkan SELAMAT HARI RAYA  MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada bapa, mama, abang, kakak-kakak dan adik-adik serta kawan-kawan, kazen-kazen kesayangan saya dan sesiapa yang mengenali diri ini. Tolong maaf kan kesalahan saya sebelum ni. Manatau ada yang tersinggung atau tersandung, saya meminta maaf sangat sangat. Semua tu tidak di sengajakan. Sorry. Raya tahun ni mesti happy ok ? Semoga rezeki kita dimurahkan lagi dan moga raya tahun ni diberkati Allah S.W.T. Amin...


Takda ampau ke ? :3 *muka kiut




Bubye.
Wassalam.

Kalau sudi komen, sila tekan tajuk post. Thanks♥

Jumaat, 18 Julai 2014

Entry Yang Ke 100

Assalamualaikum.



Kecoh kecoh ! Entry yang ke seratus pun sudah mau bising. Orang lain sampai seribu lebih senyap jak pun. Lain orang lain pendapat. Yang peliknya sudah 6 tahun dalam dunia bloging ni. Aik, baru cecah seratus?? Is that make any sense ?!. Nampak sangat jarang update blog. *tepuk tangan muka slamberr. Apapun, Alhamdulillah.. Saya sangat bersyukur sebab masih setia dengan blog ni. Walaupun jarang update =.=" . ha ha :V ikut mood sebenarnya..

Okay. What to write ? I think that's all la. ha ha. InsyaAllah, saya akan terus update blog ni. *ada juga ka orang mau baca ? . *ha ha. *Saya la orang yang akan baca balik semua ni nanti. Tahun ni terskip 4 bulan. Jadi, empat bulan tidak buat apa-apa entry. Tidak sedar pula. Sedangkan banyak perkara yang berlaku. Mau tulis balik memang tak da feel. Mana best macam tu. ha ha. Orang cakap, yang lepas tu biarlah lepas, yang ada sekarang ni kena hargai.. *apa kaitan ?

Ok la. Itu saja. Terima kasih sudi baca. I wish i know who you are :) Thank youu again. *best nya kalau blog ni ada CCTV. ha ha!




Bubye. 
Wassalam.

Kalau sudi komen, sila tekan tajuk post. Thanks♥

Khamis, 17 Julai 2014

Aku Budak Februari alias Aquarius

Assalamulaikum.


really ? Alhamdulillah. haha. Sometimes this thing make me think positive :D


Long time no talk. Selamat kembali untuk diri ini. yeaaah. Masalah internet memang sering melanda kampung ni. Kadang-kadang rasa mau hantuk kepala di laptop pun ada juga. Maksudnya tersangat lah geram. Tambah pula buat masa sekarang ni. Sepenuh masa di rumah. Kadang bosan mestilah mau melayari internet. Mau tengok perkembangan dunia la katakan.*atau stalk orang ? haha. Don't worry. I'm not a stalker. Kalau iya pun, saya tergolong dalam kalangan pen "stalker" yang baik-baik belaka. PERCAYALAH :')

Okay. Bukan pasal tu entry ni. Saya mau share pasal perwatakan kami-kami yang lahir bulan februari ni. Bedasarkan kajian Dr. Fadzillah Kamsah. Kenal doktor ni? Femes tuuu.. Balik-balik keluar TV. Kalau masih tidak kenal bagus terjun bangunan la. ha ha *gurau. So, saya boleh katakan kajian tu 75% betul, yang baki lagi tu not so sure dan masih ada yang tidak tersenarai. Ok la tu. Bukan semua harus diberitahu kan? hehe. Kalau kamu pun si Februari juga, maksudnya kita samaaaa. hahaa. Bukan lah semua tapi ada sedikit persamaan. Nice :) 


STATISTIK BETUL BERDASARKAN SMILES :

:D > BETUL LAH !
:)  > bOLEH LAH....
:/  > NOT SO SURE OR MAYBE NOT.

:)  # BERFIKIRAN ABSTRAK
:)  # SUKAKAN BENDA YANG REALITY DAN ABSTRAK 
:/  # INTELIGENT, BIJAK DAN GENIUS 
:)  # BERPESONALITY YG MUDAH BERUBAH 
:/  # MUDAH MENAWAN ORG LAIN
:D # AGAK PENDIAM. PEMALU DAN RENDAH DIRI
:)  # JUJUR DAN SETIA PD SEGALANYA
:d # KERAS HATI UNTUK MENCAPAI MATLAMAT
:D # TIDAK SUKA DIKONGKONG
:)  # MUDAH MEMBERONTAK APABILA DIKONGKONG
:d # SUKA KEGIATAN YG LASAK
:D # EMOSINYA MUDAH TERLUKA DAN SGT SENSITIF
:d # MUDAH MEMPAMIRKAN MARAHNYA
:)  # TIDAK SUKA BENDA YG REMEH-TEMEH
:D # SUKA BERKAWAN TAPI KURANG MEMPAMERKANNYA
:)  # SANGAT BERANI DAN SUKA MEMBERONTAK
:d # BERCITA-CITA TINGGI DAN SUKE BERANGAN-ANGAN DAN ADA HARAPAN UTK
       MEREALISASIKAN IMPIANNYA
:/  # PEMERHATIAN YG TAJAM
:D # SUKA HIBURAN DAN SUKAN
:d # SUKA BENDA YG BERSIFAT SENI
:/  # SANGAT ROMANTIK PADA DALAMAN TETAPI TIDAK PADA LUARAN
:/  # BERKECENDERUNGAN PD BENDA YG TAHYUL
;)  # AMAT MUDAH DAN BOLEH MENJADI TERLALU BOROS
:/  # BELAJAR UNTUK MEMPAMIRKAN EMOSI

Semua manusia mempunyai perwatakan yang tersendiri. Tiada yang sama. Even pasangan kembar seiras pun mempunyai perwatakan yang tersendiri. Hebatnya ciptaan Allah. Sangat teliti. Bahasa mudah, "Limited Edition".

Tapi saya amat pasti *kot ciri-ciri  di atas tu ada pada si Februari. Betul juga la kajian Dr. Fadzillah Kamsah ni.  wuuu.. Tidak percaya? Boleh jenguk "Who's Affiana" haaa. Di sana saya ada tulis serba sedikit*sikit la sangat. tentang perwatakan diri ini. Original punya. Tiada ubah-ubah tau. Dari dulu punya info. haha. Memang ada yang sangkut dengan kajian Dr Fadzillah Kamsah. Thumbs Up !

Oh ya! Satu lagi ciri-ciri orang yang lahir pada 1 FEBRUARI ni, badan dorang semua kurus-kurus belaka. Bahasa lembut, ramping. ha ha. Sebab sudah dua orang yang saya jumpa lahir pada tarikh ni. Memang badan dorang ramping gila macam model. wah. Termasuk saya, jadi tiga orang model la. ha ha. *gurau ba. Ini cuma pemerhatian saya saja. Kalau betul, please let me know ^^


Bubye.
Wassalam.

Kalau sudi komen, sila tekan tajuk post. Thanks♥

Rabu, 26 Februari 2014

Sambutan Raya Sekolah 2013

Assalamualaikum.




Gambar atas tu berkaitan dengan sambutan raya di sekolah tahun lepas. Saya lambat buat entry ni. Truly sorry for myself sebab lambat ! Lazy me ! haha. Sambutan ni sepenuhnya bertempat di sekolah saya, SMK Keningau. Buat pengetahuan anda, sekolah ni merupakan sekolah keempat saya menimba ilmu dan sekolah terakhir saya menamatkan zaman persekolahn saya. Saya belum pernah mention pula pasal sekolah ni dalam mana mana entry. Sorry. Tidak perasan pula. Mungkin sebab sudah terbiasa sangat pindah sekolah kot. haha. Kalau macam tu, saya cerita dulu la pasal sekolah ni. 

Saya sekolah di sini waktu tingkatan tiga. Orang orang pertama yang saya kenal adalah pelajar 3 Sufwah. Kelas ni ambil subjek Bahasa Arab dan KKQ ( Kelas Kemahiran Quran ) . Jumpa lagi bha subjek arab. Dari form 1 sampai form 3 saya ambil sebjek ni. Setiap sekolah yang saya pindah memang ada. Tidak sangka betul. haha. Tapi, Alhamdulillah.. orang cakap, ilmu jangan ditolak. Lepas tu form 4 ambil aliran science. 4 cemerlang nama kelas tu dan sampailah form 5. Ambil SPM dan habis sekolah di sana. Tamat. Noktah.


Okay, back to the track. Where was I ? Hmm.. Sehari sebelum sambutan ni. Saya bercadang tidak mau pergi. Tapi kawan-kawan rapat memaksa saya untuk datang. Banyak la kunun alasan durang.. Ada yang mau bergambar sama-sama la..untuk kenangan katanya. Ada yang cakap "Satu kali saja bha ni. Last sudah kita. Tahun depan mana kau jumpa lagi. Pergi la Cil.. rugi kau" Kata Lisa, bestfriend saya. Dia memang selalu cakap macam ni. Sebab dia memang tau sangat perangai saya. Lebih-lebih lagi sambutan tu hari sabtu. Masa cuti saya bha tu ! Lepas tu, isnin mau trial SPM pula. Macam mana ni? A K U  D I L E M A. Malas lagi mau pilih-pilih baju *macam banyak sangat saja tu baju konon :P Akhirnya, saya pergi juga la. haha. Terpaksa kot. Buat-buat rajin saja. Tapi, saya tidak menyesal. Sebab memang best ! Apa yang seronok? SEMUA ! haha. Jumpa kawan, makan, gambar sama-sama, cabutan bertuah *tapi saya tidak bertuah. kesian. kawan seorang tu dapat. Tahniah. sterusnya dengar guru-guru dan kawan-kawan menyanyi. Memang berbakat. Bagus esok masuk saja AF ramai-ramai. Saya pun mau join juga. haha. So, itu saja la. Terima kasih sudi baca :)


If i don't talk to you, it doesn't mean i hate you. Really, i love you guys :'D




Bubye.
Wassalam.

Kalau sudi komen, sila tekan tajuk post. Thanks♥

Sabtu, 22 Februari 2014

Flash Back Zaman Perskolahan Saya.

Assalamualaikum.

Hi. I'm Archie Flay. Nice to meet you.


Sedar tidak sedar SPM sudah lama berlalu. Uwa.. jadi lepasan SPM sudah ni. Ahaha. Jangan jeles ya adik adik. Kalau di fikir balik, saya ni pemalas juga dulu. haha. Setiap minggu mau tunggu pengumuman cuti sekolah saja. Malam ahad automatik badan jadi berat. Malas buat tu, malas buat ni. Sebab terfikir yang esok hari isnin! Sebut pasal tu, i hate M O N D A Y. Kesian pula. Tidak pasal pasal kena benci.

Haha. Jujur. Apa sebenarnya yang menyebabkan kadang-kadang saya tidak suka sekolah ? Bangun awal pagi terutama sekali bila tidak cukup tidur dan iron baju sekolah yang susah mau halus. Adehh. Macam la susah sangat buat semua tu. Tapi sebenarnya, awal pagi saja rasa macam tu. Bila sudah sampai sekolah, terjumpa kawan... na.. begila sudah. Segala kemalasan pun terus hilang bha. Haha.

F R I D A Y merupakan hari yang paling menggembirakan saya dan juga bagi semua pelajar. Banyak sebab untuk gembira. Pertama sebab ia merupakan hari berakhirnya minggu persekolahan. Tapi kalau sabtu sekolah, itu kes lain la. Haha. Kedua pula pelajar boleh balik awal. Memang jadi kesukaan pelajar la katakan. Tapi bagi saya isnin atau jumaat memang tiada beza sebab memang hari-hari lambat sampai rumah. First, bapa ambil lambat sebab jem sana sini. Second, lepas kena ambil, di bawa pula pusing kedai sana sini. Alasannya, mau beli barang-barang kedai runcit. Habis muka jadi hangus. Fed up la kalau begini. Harapan mau cerahkan muka memang amat tipis.

Lepas sekolah selalunya saya menunggu di bawah Pokok Tayar dengan kawan-kawan. Lisa, Sartika, Nana. Ini lah orang tetap yang selalu menunggu di sana. Pokok itu lah yang menjadi saksi persahabatan kami *cewahh dan daun-daun itu lah yang menjadi saksi siapa di antara kami yang paling banyak dosa dengan pokok tu sebab selalu pegi cabut-cabut, conteng-conteng tu daun-daun pokok. haha.  Sebut pasal pokok tayar pula, pokok ni bukannya bentuk tayar atau tayar tu bentuk pokok. Sebenarnya, pokok tu ditanam di dalam tayar yang besar.. Dari mana saya dapat nama ni? Sebab saya sendiri yang namakan tempat tu. huahuahuaa. Ada bantahan ? Anyone ? Peduli la nama apa, yang penting saya dapat ingat tempat tu dengan baik. Noktah.


Sebenarnya, saya rindu sekolah. Hmmm. Ehh..Apa?!! Biar betul saya cakap saya rindu sekolah tadi ? Omaigad. Saya tidak sangka la. haha. Please take a note; saya cakap saya rindu sekolah. Bukannya rindu mau sekolah balik. No way. Please, baca balik ayat tu.

Saya rindu mau pakai baju sekolah. Mungkin hari terakhir saya akan pakai baju sekolah adalah pada hari keluarnya result SPM 2013 di sekolah.

Saya rindu kawan-kawan sekolah rendah saya dan kawan-kawan sekolah menengah saya di tingkatan satu, dua, tiga, empat dan lima. Sekolah rendah satu buah sekolah saja. Sekolah menengah ada empat buah sekolah saya pernah merantau. Kalau mau taip nama dorang memang tidak akan habis punya, kalau ada yang tidak tertaip nanti jadi lain pula. Lebih baik jangan..

Saya rindu dengan cikgu-cikgu sekolah rendah dan cikgu-cikgu sekolah menengah saya. Dorang baik, dorang garang, dorang pernah marah saya, dorang pernah rotan saya, dorang pernah bagi hadiah dengan saya, dorang pernah puji saya, dorang pernah patahkan hati saya sampai hancur berkecai *cewahh. Apa pun, dorang tetap cikgu-cikgu saya dan saya rindu + sayang dorang.

Walaupun awal entry saya cakap saya tidak suka sekolah, tapi sebenarnya dari sekolah la saya belajar banyak perkara sebenarnya. Sekolah lah tempat saya bertemu dengan pelbagai jenis ragam orang. Ada yang jadi kawan, ada yang jadi lawan. Saya juga dapat bezakan mana kawan yang sentiasa ada dengan saya masa senang dan dalam keperitan berbanding dengan kawan yang hanya berkawan sementara dan bertujuan saja. *Uisehh, ini boleh jadikan nilai-nilai murni sudah ni. haha. Masa kita di atas dia bukan main dekat lagi, tapi bila kita sudah jatuh, jangan kata batang hidung saja tidak nampak tapi nampak lubang hidung pun tiada.. Itulah orang cakap, lumrah kehidupan. Terima kasih juga buat orang-orang macam ni, sebab nasib orang-orang macam saya ni dapat belajar untuk jadi kawan yang lebih baik. haha. Macam skema saja.

Okey, terima kasih baca sampai habis. Entry lain jangan buat buat lupa pula. haha. Maaf kalau ada yang terasa. Saya ni hamba Allah juga. Tidak pernah terlepas dari buat silap. Kalau saya pun pernah buat salah yang sama, tegur lah saya supaya saya dapat jadi teman yang lebih baik. Terima kasih :)
Dari tadi membebel saja. Puas sangat! haha ^^




Bubye.
Wassalam.


Kalau sudi komen, sila tekan tajuk post. Thanks♥

Selasa, 18 Februari 2014

Yes! Saya Lulus.

Assalamualaikum.


Syukur alhamdulillah. Saya lulus! Ujian komputer untuk memandu. Haha. Yeay. Markah lulus adalah 42/50. Alhamdulillah. Haha. Soalan dia boleh tahan juga susahnya. Yang susah tu bahagian C. Ada seorang lelaki tu gagal. Terpaksa datang balik lagi nanti. Sebenarnya kalau hari tu pun boleh juga tapi kena bayar lima puluh ringgit lagi. Lepas tu mau study balik lagi semua.. kau sanggup? Tu la sebab saya takut gagal. Tidak sanggup mau ulang balik semua tu. Siap buat semakan balik lagi. Hhu. And thanks to my big brother sebab tolong download soalan soalan JPJ dari Encik Google. Soalan soalan tu memang POWER LA !! Thumbs up banyak-banyak. Ia merupakan penyumbang markah saya. Boleh la 90% hampir sama. Dari aspek bentuk soalan, cara menjawab dan ada lagi lah. Sekurang-kurangnya tidak la heart attack bila di sana nanti. Haha. Saya akan kongsi file tu di entry yang baru nanti. So, keep in touch.
Thank you Allah.




Bubye.
Wassalam.





Kalau sudi komen, sila tekan tajuk post. Thanks♥

Sabtu, 1 Februari 2014

Lapan Belas Tahun

Assalamualaikum.


happy birthday to me
Happy Birthday to me :)

1 Februari 1996 merupakan tarikh kelahiran saya. Kali ni buat yang ke 18 kali saya bertemu lagi dengan 1 Februari. Alhamdulillah. Genap la umur saya menjadi 18 tahun. Huhu. Cepat betul saya dapat umur. Haha. So what's happen today? Hmm. Nothing I guess. It was just like an usual day. Saya masih dengan rutin harian saya. Dapat wish dari kawan-kawan dan family. Family ada belikan KFC. Haha. Thank you thank you. Makanan memang segalanya. Yum yum. Dorang mau belikan kek tapi oleh kerana saya ni bukan peminat kek ''kecuali'' kek coklat. So, dorang beli saja ayam banyak banyak. Haha. Makan banyak pun tidak apa sebab, saya tidak akan gemuk. Percayalahh. Cuma, kebarangkalian dapat darah tinggi tu yang merisaukan saya. Oh ya, hampir terlupa. Kawan saya pun birthday hari ni juga. Happy Birthday Fatin Syazwani. May Allah Bless You and Me :)



Bubye.
Wassalam.




Kalau sudi komen, sila tekan tajuk post. Thanks♥